Home Nieuws FC Emmen maatje te klein voor Ajax

FC Emmen maatje te klein voor Ajax

0

FC Emmen heeft in een bijzonder sfeervol stadion met 2-5 verloren van Ajax. Donny van de Beek en Daley Blind zorgden voor een 0-2 ruststand, in de tweede helft breidden David Neres, Klaas-Jan Huntelaar en opnieuw Neres de voorsprong uit naar 0-5. FC Emmen kwam door een eigen doelpunt van Nicolas Tagliafico en een doelpunt van Jafar Arias nog tweemaal op het scorebord.

De ploeg van Dick Lukkien begon sterk aan de wedstrijd. Er werd goed druk gezet op de juiste momenten, terwijl het ook goed georganiseerd verdedigde.

Luciano Slagveer en Caner Cavlan waren net niet gelukkig genoeg om Ajax-doelman André Onana aan het werk te zetten.

Ook rond de eigen zestien waren de Drenten ongelukkig. Na een combinatie met Huntelaar kon Van De Beek uithalen. Hij deed dat laag in de hoek, buiten bereik van Kjell Scherpen. “Ajax was dodelijk effectief,” constateerde Lukkien. “De eerste kans is meteen raak.”

Het was voor FC Emmen geen reden om bij de pakken neer te zitten en de ploeg zocht opnieuw het doel van Onana op. Dat leverde gevaar op via corners en goed veldspel, maar vaak was de laatste pass niet goed. Zo ook bij Cavlan, die de bal op Amsterdamse helft veroverde maar vervolgens een half pass, half schot produceerde.

Even later moest Rasmus Kristensen nog aan de rem trekken tegenover de bijna doorgebroken Slagveer. Vervolgens schoot Anco Jansen de vrije trap net over het doel.

Maar Ajax scoorde op de cruciale momenten, zo ook vlak voor rust. Uit een ingestudeerde vrije trap van Lasse Schöne kwam Blind voor Jansen en hij schoot binnen in de korte hoek: 0-2.

Lukkien: “Ik heb een oké eerste helft gezien van FC Emmen. We waren gedisciplineerd en stonden goed georganiseerd. Maar we hadden wel een slaapmomentje bij de 0-2, waar we niet goed letten op de diepgaande Blind.”

Volop doelpunten in de tweede helft

Na de pauze kwam Ajax sterk uit de kleedkamer en dat leverde opnieuw een doelpunt op een cruciaal moment op. Een vrije trap van Dusan Tadic was Scherpen te machtig, waardoor Neres in de rebound kon afwerken: 0-3.

Na een kans voor Arias vergrootte Ajax de voorsprong opnieuw. Huntelaar kreeg de bal met wat geluk voor zijn voeten en schoot via de voet van Cavlan binnen.

Een kwartier na rust maakte Ajax er ook nog 0-5 van, toen Van De Beek met een lage voorzet Neres wist te bereiken.

Lukkien: “Een dramatisch eerste kwartier na de pauze. De wedstrijd loopt helemaal bij ons vandaan, we geven de goals gewoon weg. Iedere bal op goal vliegt binnen, dan is het na een klein uur 0-5.”

Kort daarna zat het even mee voor de Emmenaren. Tagliafico wilde terugspelen op zijn doelman, maar die stond een paar meter verder dan de Argentijn dacht. De bal rolde daardoor zo het doel in.

Het was het begin van opnieuw een goede fase van de thuisploeg. Arias was dichtbij na goed terugkoppen van De Leeuw, maar Onana bracht redding. Daarna waren Slagveer, Bijl en Cavlan nog gevaarlijk, maar geen van hen wist het doel te vinden.

In de slotfase liet het Drentse publiek zich opnieuw massaal horen en dat leek Arias de kracht te geven om van twintig meter laag de 2-5 binnen te schieten.

“Ik heb een ploeg gezien die ondanks de achterstand door is gegaan. En dan maak je nog twee goals,” aldus Lukkien. “Complimenten voor het publiek, dat tot het einde achter de ploeg is blijven staan. Dat is precies wat we nodig hebben om hieruit te komen.”

FC Emmen krijgt komende zondag een herkansing, dan komt sc Heerenveen op bezoek.

FC Emmen – Ajax: 2-5
9. Van De Beek 0-1