Home Nieuws Pakt FC Emmen na een drukke weer een paar punten?

Pakt FC Emmen na een drukke weer een paar punten?

0

FC Emmen sluit zondag om 12:15 uur een drukke week af met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Na de 2-5 nederlaag tegen Ajax afgelopen woensdag, zal de ploeg van Dick Lukkien erop gebrand zijn een goed resultaat neer te zetten tegen de Friezen.

Afgelopen woensdag kwamen de Emmenaren ook al in actie op De Oude Meerdijk. Er werd met 2-5 verloren van Ajax, maar de ploeg van Lukkien speelde grote delen van de wedstrijd zeker niet slecht. Er werd gedisciplineerd gespeeld, met veel strijd.

Lukkien: “Je merkt wel dat het een speciale wedstrijd is. Maar we moeten dezelfde discipline opbrengen tegen de andere ploegen. Sterker nog, dat eis ik. Afspraken moeten worden nagekomen.”

Tegenstander sc Heerenveen trad in het midweekse programma ook aan tegen een traditionele topclub. In de Rotterdamse Kuip werd met 3-0 verloren van Feyenoord. Vorig weekend wonnen de Friezen thuis wel van een andere Rotterdamse club, Excelsior.

De ploeg van oud-FC Emmen trainer Jan Olde Riekerink is momenteel koploper in het rechterrijtje met 36 punten uit 28 wedstrijden. FC Emmen staat zeventiende met 25 punten, één punt minder dan nummer vijftien Excelsior. Afgelopen woensdag won hekkensluiter NAC Breda met 1-2 van Excelsior, waardoor de Bredanaars nu 21 punten hebben.

“Je kunt iedere keer wel naar andere ploegen kijken, maar wij moeten gewoon zelf spelen om punten te halen. En begrijp me niet verkeerd, dat hebben we de afgelopen week ook gedaan,” aldus Lukkien.

Slotfasespecialisten

In de reeks wedstrijden tussen FC Emmen en sc Heerenveen springt er een opmerkelijk feit uit. Van de negentien onderlinge duels in competitie, nacompetitie en beker werd de wedstrijd namelijk liefst zeven keer pas in de negentigste minuut beslist.

Dat begon al in de eerste onderlinge wedstrijd op 21 september 1985, toen het op de Meerdijk 1-0 werd dankzij een kopgoal van Henri Pelleboer in de negentigste minuut. De return in Heerenveen eindigde in 2-1 voor de Friezen met de winnende goal van Eddie Bosman in de slotminuut.

De laatste keer dat Emmen tegen Heerenveen in de negentigste minuut werd beslist was het bekerduel op 9 december 1998 in Emmen. De thuisploeg won toen met 3-2 met de winnende goal van Martin Drent.

In totaal hebben deze ploegen elkaar negentien maal in alle competities ontmoet, waaronder de twee legendarische nacompetitiewedstrijden in het seizoen 1989/1990.

In het seizoen 1988/1989 verloor Emmen in eigen huis met 0-2 van Heerenveen dankzij twee goals van Jan de Jonge. Een seizoen later won Emmen thuis met 4-1 met drie treffers van diezelfde Jan de Jonge.

In Emmen heeft tien keer een ontmoeting tegen Heerenveen op het programma gestaan. Daarvan won Emmen er vijf, naast drie nederlagen en twee gelijke spelen.

Ook de vorige ontmoeting tussen de Drenten en de Friezen werd laat beslist. Op 4 november 2018 bracht Arbër Zeneli de thuisploeg op voorsprong met een bizarre vrije trap vanaf de zijlijn. Pas in de 88ste minuut kwam FC Emmen langszij, door een rake kopbal van Reuven Niemeijer.

“We hielden de ruimtes heel klein in Heerenveen. En we kregen in de eerste helft vier of vijf kansen, maar kwamen wel op achterstand,” aldus Lukkien.

“Hun doelsaldo zegt alles over hun seizoen”

Bij sc Heerenveen viel centrale verdediger Daniel Hoëgh donderdag al binnen een kwartier uit. Vlak na rust viel ook Stijn Schaars uit, maar de verwachting is dat hij zondag wel weer kan spelen.

Lukkien weet hoe de Friezen gevaar kunnen stichten: “Ze zijn dodelijk in de counter en hebben de laatste wedstrijden veel gewonnen. De combinatie Vlap-Lammers spreekt voor zich, maar ik vind het ook een complete ploeg. Hun doelsaldo zegt alles over hun seizoen.” Heerenveen heeft een doelsaldo van -5 (57-62).

FC Emmen moet vooral scherp zijn in de eerste minuten. “De afgelopen drie wedstrijden krijgen we telkens in de eerste tien minuten én vlak voor rust een doelpunt tegen. Dan kun je je plan meteen weer aanpassen. Dat is gewoon heel wrang,” beseft de oefenmeester. “We blijven beelden tonen en we blijven hameren op een goede veldbezetting. Laten we hopen dat er inmiddels genoeg leergeld betaald is.”